Tüp Bebek Tedavisinde Stresin Etkisi

Tüp Bebek Tedavisinde Stresin Etkisi

Tüp bebek tedavisi doğal yolla gebe kalamayan kişiler için bir umut kaynağı olarak görülmektedir ve kurtarıcı gözüyle bakılmaktadır. Ancak bu tedavi pozitiflik ve oldukça sabır gerektiren bir işlemdir.

Tüp bebek tedavisinin başarısına gölge düşüren stres ve umutsuzluk tedaviyi olumsuz yönde etkilemektedir. Tüp bebek uygulamasında ve kısırlık tedavilerinde de olduğu gibi birçok hastalığın iyileşme aşamasında stressin olması tedavi sürecinin başarısızlık kaynağı olarak görülmektedir.

Stres gebe kalmayı ve tüp bebekte başarıyı etkiler mi?

Tüplerin işlevsel bozukluklarını, yumurtlamayı ve devamdı gebe kalınamamayı etkileyen faktörlerin asıl nedeninin aşırı strese dayalı olduğu bilinen bir durumdur. Başarılı bir gebelik gerçekleşmesi için çiftlerin stresten uzak durmaları gerekir. Stres ve doğallık arasında gelgitlerin olması gebeliğin gerçekleşememesinin nedenlerindendir. Ama stresin asıl kaynağına bakıldığında genelde çiftlerin uyumsuzlukları ve aile baskıları gelmektedir. Neden gebe kalamıyorsun? Gibi soruların devamlı çiftlere sorulması çiftleri strese doğru itmektedir. Aslında ailenin bu konuda bilinçlendirmeleri ve bu olaya yaklaşımlarının değiştirilmesi gerekir.

Tüp bebek uygulaması isteyen çiftlerin tedaviye başlamadan önce bu süreç hakkında yeterli düzeyde bilgiye sahip olmaları ve bilgilendirilmeleri uygulamada yaşanacak bir takım stresin oluşmaması için önemlidir. Tüp bebek tedavisi hakkında hiçbir bilgisi olmayan çift ne kadar sakin olabilir ki? Bu durumdan ötürü doktor hastasına tedavinin süreçlerinin nasıl ilerleyeceği hakkında uygulanılan yöntemlerin ne işi yaradığı hakkında hastası ile sürekli iletişim içinde olmalıdır.
Top