Stres Saç Dökülmesinde Etkili midir?

Stres Saç Dökülmesinde Etkili midir?

Stresin yoğun yaşanması yada uzun süreli olması insan hayatını hem hem ruhsal hem fiziksel anlamda negatif yönden etkiler.Ruhsal anlamda stres; depresyon,panik atak, şizofreni gibi kronik rahatsızlıkları tetiklerken , fiziksel anlamda da birçok rahatsızlığı beraberinde getir,yor.Bunlardan biri de saç dökülmesi..

Stres saç dökülmesine sebep olurken , saç dökülmesinin de özellike erkeklerde yeni bir stres oluşturması da ayrı bir konu.

Stres ve Saç dökülmesi arasındaki ilişki

Stres hali sinir yapısını baskılar.Stres, kılcal damarların daralmasına sebep olarak kan dolaşımını yavaşlatır. Beslenemeyen saç hücreleri de buna bağlı olarak yenilenemez.Saç kökleri güçsüzleşir.köklere tutunamayan saç kökden ayrılır.deride bir müddet tutunmaya çalışan saç bir kaç ay içinde dökülmeye başlar.

Başta belirttiğimiz gibi ani, yoğun yaşanan stres ; dramatik saç kayıplarına neden olablir., iş hayatında yaşanan olumsuzluklar ,sevdiği bir yakınının ölümü,boşanma gibi önemli sebepler hızlı saç dökülmelerine sebebiyet verebilir. Bu durum tıpta telojen effluvium olarak adlandırılır. Saç kökleri, anajen evreden telojen evreye prematür presipitasyonu yoluyla strese cevap vermektedir.Başka bir deyişle yaşanan yoğun stres immun sistemi hareke geçirir ve saç dökülmelerine sebep olur.

Alopesi areata: halk arasında saçkıran olarak tanımlanan madeni para büyüklüğünde, yani 2-2,5 cmçapında dairesel biçimde oluşan saç dökülmesi şeklidir.özellikle çocuk ve erişkinlerde görülen saç kıran zamanla geçebildiği gibi tedavisi uzun da sürebilir.

Kanawaga’da bulunan Musashikosugi hastanesinde konuyla alakalı araştırmalar, gözlemler yapılmıştır.strese maruz bırakılan farelerin diğerlerine nazaran saçlarında farlılıklar ortaya çıkmıştır..

O halde strese girip saç dökülmesine , saç dökülüp tekrar neden saçım döküldü diye strese girilmesine engel olmak gerekiyor.söylemek kolay ama çabalarsak stres halinde asılı kalmama ta mümkün..
Top