Saç Dökülmesi Hangi Hastalıkların Habercisi ?

Saç Dökülmesi Hangi Hastalıkların Habercisi ?

İnsan saçı ortalama 4-5 yıl uzar.Genetik sağlamsa 7 yıla kadar uzar.sonra saç dinlenme sürecine geçer.Bu döngü ortalama 20-25 defa tekrar eder.sonra saç duraklama evresine girer.

Saç dökülmesi başlı başına hastalık olmakla beraber başka bir hastalığın habercisi de olabilir.Örneğin;B12 vitamini eksikliğinde , folik asite ihtiyaç duyulması halinde, çinko eksikliğinde,çeşitli kanserlerin vücudu istila etmesi halinde saç dökülmeleri olabilir.

Her saç dökülmesi hastalık olarak görülmemelidir.Bazen beslenme bozuklukları, sürekli kullanılan ilaçlar,saç derisinde uzun süre kalan kozmotik ürünler, çeşitli hastalıkı yada vitamin eksikliği sonucu da saç dökülmeleri görülebilir yada dönemsel geçişler,mevsim değikliği de saç dökülmesini tetikleyebilir.

Her insanın saçı dökülür.Uzmanlar günde 100 tele kadar saç dökülmesini anormal görmemiştir.Eğer kökleri yok olmamışsa bu saçların tekrar çıkması olağan.

Kadınlarda saç dökülmesi daha sık görülür ve kadınlar erkeklere nazaran bu konuda daha takıntılıdır. 20 li yaşlarında saç dökülmesiyle karşılaşan erkek tedavi yöntemleri ararken 30-40 yaşlarında durumu kabullenip tedavi olmayı ihmal edebiliyor.Kadınların ise 0/0 70 e yakını bu sorunla karşılaşırken tedavi yöntemlerini merak eder ve tedaviye eğilimlidir.

Saç Dökülmesi birkaç ayda uzun sürüyor ve dökülme gün geçtikçe artıyorsa bir dermatologa başvurup sebebini bilmekte ve tedavi olmakta fayda vardır.

*Saç dökülmesinde sık rastanılan durum duygu durum bozukluğu, aşırı stres olabiliyor.
Birçok hastalığında başlangıcı olan stres saçları da olumsuz etkiliyor.

*Alopesi Areata (Saçkıran hastalığı):Yine ağır stres durumunda ortaya çıkan saç kıran hastalığı pullar şeklinde dökülmelerle başlayıp tedav
i edilmezse bütün saçın hatta kaş kirpik gibi vücuttaki bütün kılların kaybedilmesine kadar ilerleyebiliyor.

* yüksek ateş, ciddi hastalık, cerrahi girişim travma, troid bezi sorunları, iyi beslenememe, ilaçlar, kanser tedavisi, vitamin eksiklikleri ve doğumdan 2-3 ay sonra ki hormonel dengelerin değişmesi
Top