Strese Bağlı Saç Dökülmesi

Strese Bağlı Saç Dökülmesi

Saç dökülmesinin stresle olan ilişkisini anlatmadan önce stresin tanımını yapmamız gerekir.

Stres insanların tehdit altında kalması veya baskı ile karşılasması sonucu ortaya çıkan bir tür gerilme durumudur. Stres durumunda insan vücudunda, kendini koruma amaçlı bir dizi olaylar meydana gelir. Örnek olarak; Kaslar gerilir, gözbebekleri büyür, kalp atışı hızlanır ve terleme görülür. Bunlar kısa vadede ortaya çıkan durumlardır. Uzun vadede ise stresin insan hayatına çeşitli etkileri vardır. Uyku düzeni bozulabilir, cinsel sorunlar ortaya çıkabilir, iştah artıp azalabilir, baş ve mide ağrıları görülebilir veya devamlı kaşınma, tırnak yeme gibi sinirsel davranışlar başlayabilir.

Peki bunlar haricinde stres saç dökülmesine de sebep olur mu diye soracak olursak cevabımız evet olacaktır. Tıbbi olarak stresin saç dökülmesine neden olduğu kesinleşmiştir. Duygusal veya psikolojik olarak strese maruz kalmak çeşitli şekillerde saç dökülmelerine neden olabilir. Strese bağlı saç dökülmelerinde tek tip saç dökülmesi görülmez. Saç dökülmesi şekli kişiden kişiye göre değişebilmektedir.

Genellikle stresin neden olduğu saç dökülmesi türü telogen effluvium olarak gözlemlenmektedir. Daha önce saçların ömrü boyunca üç evreden geçtiğini anlatmıştık. Anagen evresi, katagen evresi ve telogen evresi. Bu tür saç dökülmelerinde karşılaşılan stres, saçları telogen evresine sokarak saçların normal süreden daha erken dökülmesine neden olur. Yaşanılan stresin süresi ve yoğunluğuna göre saçlar 3-4 ay kadar kümeler halinde kafadan dökülür. Stresin giderilmesinden itibaren dökülen saçlar 6 ila 9 ay sonra tekrar çıkmaktadır.

Strese dayalı diğer bir saç dökülmesi türü de saçkırandır (Alopecia Areata). Saçkıran hastalığının nedeni çeşitli hastalıklar olabileceği gibi stres de saçkırana sebep olabilir. Saçkıran hastalığında, saç folikülleri bağışıklık sistemi tarafından yabancı olarak algılanarak vücuttan reddedilir. Saçkıranın neden tüm kafa bölgesinde değilde sadece belirli bölgelerde ortaya çıktığı bilinmemektedir. Yüksek ihtimalle saçlar bir süre sonra tekrar çıkmakla beraber doktor tarafından kişiye uygun tedavinin saptanması gerekli olabilir.

Trikotilomani (kıl koparma, yolma hastalığı) psikolojik bir rahatsızlıktır. Stresli dönemlerde ortaya çıkabilir veya artış gösterebilir. Bu rahatsızlık genel olarak ergenlik dönemi öncesinde ortaya çıkar. Trikotilomani rahatsızlığında saç haricinde, kaş,kirpik, sakal ve vücut kıllarını yolma da görülür.

Eğer mümkünse hayatınızda strese neden olan etkenleri belirleyip, kendinizi bunlardan uzaklaştırmalısınız. Eğer uzaklaşmanız çok zor veya mümkün değilse bir uzmanla görüşüp yaşadığınız stresi kontrol altında tutmayı öğrenmelisiniz. Çünkü stres devam ettikçe saç dökülmeniz de kalıcı duruma gelebilir. Saçkıran devamlı ortaya çıkabilir veya uzun süreli yaşanan trikotilomani ileride telafisi zor olan kelliğe neden olabilir.

Bazı durumlarda hastalıklara bağlı saç dökülmeleri de stres ile karıştırılabilmektedir. Ayrıca mevsim değişikliği ve beslenme de saç dökülmesine neden olabilmektedir. Aşağıda ilginizi çekebilecek diğer bilgileri bulabilirsiniz.
Top