Meslekler ve İş Stresi

Meslekler ve İş Stresi

Acımasız bir dünyada yaşadığımız gerçeğini kabul etmek gerek. Çalışmak, para kazanmak zorundayız. Bu kadarı yetmez! Her gün biraz daha fazla çalışmak, işimizde en iyi yere gelebilmek için çaba sarfetmeliyiz ve bunun için de var gücümüzle çırpınmalıyız. Evet çalışmak güzel, bir o kadar da önemli; fakat şimdi işin acımasız kısmına geliyoruz. Bu koşuşturmaca içinde kendimize vakit ayıramayan, sadece çalışmaya konsantre olmuş bizler, yaşadığımız tüm bu iş hayatı stresinin belki de ömrümüzden çaldığının farkında olmuyoruz. Buna dikkat çekmek için; 20 yıl boyunca 25-65 yaş arası 820 kişi üzerinde yapılan çalışmalar sürecinde, iş stresine bağlı 53 ölümün gerçekleştiği gerçeği kanıt olarak gösterilebilir.

’21.yüzyılın vebası’ olarak nitelendirilen stresin en büyük kaynaklarından biri olan çalışma hayatı, bakın nelere sebep oluyor…

Ne kadar stresliyiz?

Çalışan kişilerin,

%26’sı iş yerinde yaşadığı stres yüzünden sık sık bunalıyor.
%29’u iş yerinde aşırı derecede stresli oluyor.
%44’ü mesleğinin oldukça stresli olmasından yakınıyor.
İş yerinde yapılan işler, çalışma ortamı, iş arkadaşlarıyla kurulan ilişkiler gibi faktörlere bağlı stres durumu ölüm riskini arttırmada oldukça etkili.

İş yerinde, çalışma arkadaşlarıyla zayıf ilişkileri olan orta yaştaki çalışanların, diğerlerine göre ölüm riski 2.4 kat daha fazla.
Çalışan kadınların iş yerinde gücü ve kontrolü elinde tutma çabasının yarattığı stres, bu kadınların %70 oranında ölümüne sebep olabiliyor.
Peki çalışırken neden bu kadar stresliyiz?

İşte çalışma hayatında stres yaratan en yaygın sebepler:

Ağır iş yükü, yönetim teknikleri, sorumluluklar, iş güvenliğini tehdit eden unsurlar, gelecek kaygısı, çalışma arkadaşları arasında yaşanan iletişim problemleri, çalışma ortamının yeniden düzenlenmesi, gürültü, hijyen eksikliği gibi çevre sorunları, sözlü ya da fiziksel taciz, iş hayatına taşınan kişisel problemler…

Meslek seçimlerini yaparken stres faktörüne dikkat!

En stresli 10 mesleğe baktığımızda; ilk sırada pilotluk var. Listede pilotluğun ardından; halkla ilişkiler, şirket yöneticiliği, foto muhabirliği, haber spikerliği, mimarlık, bankacılık, acil servis doktorluğu gibi meslekler yer alıyor.

Stressiz bir meslek olamaz bence ama yukarıda saydığım stresli mesleklere göre stressiz sayılabilecekleri; odyologluk, diyetisyenlik, yazılım mühendisliği, bilgisayar programcılığı, dişçilik gibi meslekler oluşturuyor.

Sağlık sorunlarının en büyük sebebi stres!

Her sağlık probleminin altından çıkıyor bu stres. İş hayatında yaşanan stres, kişisel sıkıntılarla da bir araya gelince; işte o zaman hastalıklar kaçınılmaz oluyor. Kalp krizi, obezite, unutkanlık, cilt problemleri, sindirim bozuklukları, uyku problemleri ve depresyon gibi rahatsızlıklar bunların başında geliyor.

Depresyon bu hastalıklar içinde en yaygın olan. Öyle ki Japonya’da her yıl, yönetici, müdür,mühendislerden oluşan toplamda 10.000 kişi iş hayatında yaşadığı stresten dolayı depresyona giriyor ve hayatını kaybediyor. Fazla mesai ve aşırı iş yükünden intihar edenler de, durumun vehametini bir kez daha kanıtlıyor.

Çalışanların iş stresinden kurtulabilmesi için birkaç öneri…

Böylesine stresli bir ortamda yaşamak zor; fakat buna mecbursak eğer, hayatımızda yapacağımız ufak değişiklikler belki kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlarken, bu stres ortamından biraz olsun uzaklaştırabilir.

Düzenli ve iyi beslenin
Egzersiz yapın
Uykunuzu iyi alın
Rahatlama tekniklerini kullanın
Arkadaşlarınızla görüşün
Gülmeyi unutmayın
İhtiyacınız olduğunda yardım istemekten çekinmeyin
Top