Stres Sivilce Yapar mı?

Stres Sivilce Yapar mı?

Uzmanların, 'Duygularımızın ifade yeridir ve ruhumuzun aynasıdır' diye tanımladığı deride zaman zaman çeşitli hastalıklar meydana gelebiliyor. Bazı kozmetik ürünlerin de ergenlik döneminde sivicelere davetiye çıkarıdğını belirten Uzmanlar, "Neredeyse tüm cilt hastalıkları gerginlik, üzüntülü ve sıkıntılı olaylar sonrasında ortaya çıkmakta veya stresten etkilenmektedir." ikazında bulunuyor.

Bursa Ren Tıp Merkezi'nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Neval Bayazit, özellikle yüzün, sosyal bir ortama girildiğinde ilk dikkat çeken bölge olduğu için yüzde ortaya çıkan en ufak bir sivilce ve lekenin kişiyi rahatsız edebileceğini söyledi. Bayazit, bu sebeple ergenlik sivilcelerinin, özellikle dış görünüşün çok önemli olarak algılandığı ergenlik çağında önemli psikolojik sıkıntılara yol açtığını kaydetti.

Bu sivilcelerin, gençlerin toplumdan uzaklaşmasına, kendilerine olan güvenlerinin azalmasına sebep olabildiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Bayazit, "Ergenlik sivilceleri, derideki yağ bezlerinin kronik, iltihaplı bir hastalığıdır. Genellikle yüzde olmak üzere, göğüs, omuzlar, sırt ve hatta kalçada da ortaya çıkabilen, içi yağla dolu siyah veya beyaz renkte kabarıklıklar, kızarıklıklar, içi iltihap dolu sivilceler veya daha ileri formdaysa deri altında bezelye büyüklüğünde, kırmızı, sert kitleler halinde görülür. Yağ bezlerinin fazla yağ salgılaması ve yağ bezi kanallarının deriye açılan kanallarının tıkanması nedeniyle ortaya çıkar. Burada Propionobacterium acnes isimli bir bakteri de olaya iştirak etmektedir. Bu mikrobun salgıladığı bazı maddeler, iltihap yapıcı hücreleri buraya çekerek ciltte tıkalı olan yağ bezlerinde şişmeye ve iltihaplanmaya yol açmaktadır. Sivilce oluşumuna ayrıca hormonlar da iştirak etmektedir. Yumurtalık, testis, böbreküstü bezleri ve tiroidden salgılanan hormonlar cildin yağ salgısına etki edip, sivilce oluşumu üzerine etki etmektedir." dedi.

Akne vulgarisin (ergenlik sivilcelerinin) ergenlik çağının ilk belirtilerinden olduğunu anlatan uzm. Dr. Naval Bayazit, ergenlik döneminde kabarıklıkların 10 yaşlarında başladığını, hastalığın 16-18 yaşlarında en şiddetli dönemine girdiğini ve 22-25 yaşlarında sonlandığını kaydetti. Yapılan araştırmalarda, gıdalarla herhangi bir ilişkisinin saptanmadığını hatırlatan Uzm. Dr. Neval Bayazit, bazı gıdaların sivilceleri arttırdığı düşünülüyorsa, bu gıdaların tüketilmemesini tavsiye etti.
Top