Stresin Belirtileri

Stresin Belirtileri

Bitkinlik, halsizlik, kaslarınızda gerilme gibi rahatsızlıklar hissediyorsanız, kan şekerinizin yükseldiğini görüyorsanız, uzman doktorlara başvurmanıza rağmen hastalığınızın kaynağını öğrenemediyseniz; dikkat edin sebebi psikolojik etkilenmeleriniz olabilir. Aldığınız elektrikler sizi sandığınızın üstünde etkileyebilir. Hissettiğiniz rahatsızlıkların tek nedeni stres olmayabilir; ama stresin belirtileri arasında pek çok hastalık sayılabilir.

Yeni gün doğuyor, huzurlu bir gün başlatmanın mutluluğu içerisindesiniz; ama bulamadığınız çoraplarınıza mı kızsanız, yoksa tıkanan trafiğe mi, ağlayan çocuğunuza mı yoksa pişmeyen çaya mı bilemiyorsunuz. Günü yoğun sıkıntılar altında bitirince de akşam yorgun düşüyorsanız, rahatsızlıklarınızın sebebini başka yerlerde aramayın! Stresin sizi pek çok rahatsızlıklara sürüklediğini göreceksiniz.

Strese karşı organizmanın tepkisine Genel Uyum Sendromu adı verilir. Bu sendrom; tehlike, direnme, bitkinlik gibi üç evre geçirir. Tehlike evresinde en çok görülen belirtiler aşağıdaki şekilde ortaya çıkar.

Kalp atışının ve solunumun hızlanması,

Kan şekerinin yükselmesi,

Kasların gerginliğinin artması, kasılma ve eklem ağrıları,

Ağızda ve boğazda kuruluk,

Bitkinlik,

İştahsızlık ve zayıflama ya da çok fazla yemek yeme isteği, oburluk,

Baş ağrısı, baş dönmesi,

Dururken, otururken, yürürken dengesizlik, sallanma,

Ellerde ve ayaklarda terleme,

Uykusuzluk, aşırı uyku, dengesiz uyku,

Uykuda diş gıcırdatma, konuşma,

Korkulu rüyalar görme, korkarak uyanma, uykuda yürüme,

Mide, bağırsak sindirim bozukluğu,

Bulantı, kusma, ishal,

Konuşma güçlüğü, az ya da çok konuşma,

Gürültüye veya sese duyarlılık.

Belirtilerini saydığımız bu tehlike evresinin ardından vücut ikinci aşamaya geçer. Bu direnme aşamasıdır. Bu aşamada, organizma, oluşan herhangi bir yıkımı onarmaya çalışır. Eğer başarabilirse stresin fiziksel etkileri ortadan kalkar, aksi halde bireyde; kaygı düzeyinin yükselmesi, endişe, sinirlilik, karamsarlık, korku, isteksizlik, ilgisizlik gibi belirtiler devam eder .

Direnç evresinde başarılı olamayan birey, son aşama olan bitkinlik aşamasında ise dönüşü olmayan birtakım organik bozukluklarla karşılaşabilir. Baş ağrıları, ülser ve yüksek kan basıncı bireyin bu aşamada karşılaştığı rahatsızlıklardır.

Stresli ortamda bulunan bireylerin en çok karşılaştıkları belirti, uykusuzluk veya uyku düzensizliğidir. Hayatının üçte birini uykuda geçiren insan, bu sayede bedensel ve ruhsal dinlenmesini sağlamış olur. Bireyin stresinden kaynaklanan uyku bozuklukları onun kaygı düzeyinin yükselmesine bundan dolayı da sinir sisteminin bozulmasına sebep olur.

Stresin insana sağladığı bunca zararın yanında ondan kaçınması insan sağlığı açısından zorunlu bir çaba oluyor.
Top