Fibromiyalji Diyeti Nedir , Hangi Besinlerden Uzak Durmak Gerekir?

Fibromiyalji Diyeti Nedir , Hangi Besinlerden Uzak Durmak Gerekir?

Fibromiyalji teşhisi zor bir hastalık olmakla beraber tedavisi de kişiye özel olan bir rahatsızlıktır.Genel olarak bazı besinlerin fibromiyaljiyi tetiklediği ve iyileşme sürecini uzattığı gözlemlenmiştir.
Fibromiyalji hastası iseniz uzak durmanız gereken bazı besinler şunlar

* Aspartan (Doğal tatlandırıcı)
Fibromiyaljili bireylernın çoğu için aspartanla tatlandırılmış olan yiyecekler belirtileri şiddetlendirebilir. Sinir sisteminde MMDA olarak bilinen bir ağrı algılayıcısı vardır. Bir ağrı akuttan kronik hale dönüştüğünde MMDA ağrı algılayıcısını açılması için uyarır. Ekzitotoksin olarak sınıflandırılan aspartan bu olayın uyarılmasında yardımcı olur. Fibromiyaljili bireylernda halihazırda aşırı şekilde aktif olan MMDA ağrı algılayıcısı onları ağrı konusunda aşırı şekilde şüpheci yapar.

*MSG (Mono sodyum glutamat) ve nitratlar dahil gıda katkıları
MSG birçok hazır ya da dondurulmuş yiyecekte ve bir kısım Asya mutfağında bulunan lezzet arttırıcı bir katkı maddesidir. Uzmanlar ağrıyı tetiklediğini saptamışalrdır. Aspartan gibi MSG de eksitoksin olarak sınıflandırılır ve MMDA algılayıcıları üzerinde aspartanla aynı etkiyi yapma potansiyeline sahiptir. Aynı şey jambon ve salam gibi et ürünlerinde yaygın bulunan nitratda gruba dahildir.

*Şeker, Fruktoz ve basit karbonhidratlar, Kek, şeker ve beyaz ekmek gibi gıdaların beslenme listesinden çıkarılması fibromiyalji düzelttiği konusunda net bir bilgi olamamakla beraber ikincil etki yapan bir mantar olan kronik maya enfeksiyonlarının belirtilerini azaltmak için kullanılmaması önerilmektedir.. Yüksek fruktozlu mısır sosunu beslenme listesinden çıkartmak bu hastalar üzerinde olumlu sonuçlar doğurabilir. Fruktozla tatlandırılmış içeceklerde aynı etkiyi gösterir.

*Maya ve gluten, Gıdalarda bulunan 2 ayrı madde olmasına rağmen pasta, çörek ve ekmek gibi fırınlanmış ürünlerde birlikte bulunur. Yani bunlardan birini tüketmeyi bırakmak aynı zamanda her ikisini terk etmek anlamına gelir. Bu durum fibromiyalji hastaları için 2 ayrı fayda sağlar. Bazı uzmanlar maya için, maya mantarlarının vücut da aşırı şekilde çoğalmasının hastalığa zemin hazırladığını düşünüyorlar. Aşırı miktarda çoğalma eklem ve kas ağrılarına neden olur yada bu ağrıları fazlalaştırır. Glüten hassasiyeti diye bilinen bu durum tek başına mide hastalığı ve diğer sindirim problemlerine yol açar ve glutenin bitkinlikle ilişkisi vardır.

*Kafein (Çay, kahve, kolalı içecekler ve çikolata)
Birçok fibromiyalji hastası, uyarıcı olduğu için enerji kaynağı görülen kafeince zengin içeceklere yönelir. Ama uzmanlara göre bunları artırmak yanlış çünkü yorgunluğu şiddetlendirir. Kafeinle ilgili sorun, bunların etkisinin geçici olmasıdır ve bunu daha uzun ve derin bir sakinleştirici etki takip eder. Fibromiyaljili bireyler zaten yorgundur, yatıştırıcılar sonucu bu daha da kuvvetli olabilir. Başlangıçta belli bir yorgunluk seviyesinde oldukları için, yatıştırıcı etkinin artması daha derin ve uzun süren yorgunluk hissine neden olur. İyi haber şu ki kafeine son vermek bir haftadan daha kısa bir süre içinde fark oluşturmaya başlar. Hastaların çoğu, yorgunluk seviyelerindeki bu farkı hisseder.

*Süt başta olmak üzere bütün süt ürünleri ister az yağlı ister çok yağlı olsunlar fibromiyalji hastalığı belirtilerini ortaya çıkarır. Bu ürünleri tüketmeyi bırakan kişiler, sağlık durumlarının değiştiğini fark edeceklerdir. Sütte kemiklerin yapı taşı kalsiyum ve kasların yapı taşı protein bulunur.

*tuz tüketimi kntrollü olmalıdır

*uykuya geçişi etkileyecek yağlı ve ağır yemekler akşam yemeği için tercih edilmemeli.

*doğal yağ tüketimine dikkat etmek .omega 3 ,keten tohumu gibi .

*meyve ve sebzelerle direnci arttırmak da önemlidir..

**bununla beraber kişi deneme yöntemiyle hangi bitkilerin kendisini olumsuz yönde etkilediğini tespit edebilir..
Top