Stres Hormonu Nedir?

Stres Hormonu Nedir?

İnsanın karşılaştığı zorluklara ruhsal ve bedensel olarak vücudun verdiği tepkiler bütünü stres olarak nitelendirilebilir.İnsan vücudu strese bağlı olarak çeşitli hormonlar salgılar.

Gerginlik sırasında vücutta sinir sisteminin bazıları uyarılmaktadır. Vücutta bu uyarılara çeşitli stres hormonunu salgılayarak cevap verir.

Stres durumunda katekolamin de denilen adrenalin ve noradrenalin, kortizol, endorfinler, büyüme hormonu, prolaktin ve testosteron hormon düzeylerinde değişiklikler görülebilir.

Beyinde bulunan hipotalamus bölgesi böbrek üstü bezlerini uyararak adrenalin ve kortizol hormonlarının kana salınmasını sağlar. Bu hormonlar da kalp hızını, solunum sayısını, kan basıncını ve metabolizmayı artırır, kasların daha fazla kanlanmasını sağlar. Vücut hareket haline geçmeye hazırlanır.Göz bebekleri genişler, kan şekeri yükselir. terlemeler başlar.

Kortizol, kanda uzun süre yüksek konsantrasyonda kaldığında vücutta hücre hasarına yol açar. Bazı zamanlarda stres uzar,hormonlar uzun süre salgılanır neticesinde hipertansiyon ve ülser gibi komplikasyonlar oluşabilir.

Hipofiz bezinden salgılanan büyüme hormonu stres anında artar.

Stresli iken beyinde uyuşma hissi veren enkefalin ve metenkefalin gibi opiyadlar ismi verilen hormonların salınımı da artar.

Stres anında diğer hormnalar hızla yükselirken düşüşe geçen hormon da vardır buda testesteron hormonudur.stresliyken testosteron hormon düzeyi düşerek cinsel performansı olumsuz etkiler.

Stresin vücuttaki etkilerini madde halinde şöyle sıralayabiliriz.

*Kalp atış hızını arttırır
*Adet düzensizliğine sebebiyet verir
*Tansiyonu yükseltir
*Damarlar kasılır
*Kişilerin göz bebekleri büyür
*Kan değerlerini arttırır ve şekere sebebiyet verebilir
*Kandaki yağ asit miktarları değişir
*Oksijen tüketimi artar
*Vücut daha da ısınır
*Ciltte bulunan kanın iç organlara gitmesini sağlar.
Top