Stres ve Aşırı Beslenme

Stres ve Aşırı Beslenme

Pek çoğumuz, stresli olduğumuz zamanlarda zayıfladığımızı söyleriz. Ancak bazılarımız da, stresli olduğumuz zamanlarda sinirimizi yemeklerden çıkartırız. Aslında farkında olmasak da bizler stresli olduğumuz zamanlarda daha fazla yemek yeriz… Bunun nedenini hiç düşündünüz mü?

Stresliyken Neden Çok Yemek Yiyoruz?

Uzmanlar bizi yormamak için, stresliyken neden daha çok yemek yediğimizin araştırmasını kendileri yapmış; ve bize de, elde ettikleri bilgileri aktarmışlar. Bakalım, neden stresli olduğumuzda daha çok yemek yermişiz…


Stres ve Yemek İlişkisi

Çalışan kişiler, iş ortamında, strese girdikleri zaman, yorulduklarında; ya da hüzünlendiklerinde, bir kaç lokma gibi masum bir bahaneyle, birşeyler atıştırırlar. Peki siz bunu, uzun ve yorucu iş gününde kaç sefer yapıyorsunuz? Uzmanların açıklamalarına göre, yemek yemek, stresimizi ve hüznümüzü yatıştırıcı bir etkiye sahip olduğu için tercih ettiğimiz bir alışkanlık.

Stres Sonucu Atıştırmaya Alışırız
Çalışanlar atıştırırlar; peki ama ne yerler, bunu hiç düşündünüz mü? Biz söyleyelim: tatlı, çikolata; ve bisküvilerle. Ve aslında bunların hiç birisi de sağlıklı olarak nitelendirilmiyor… Bir kısım çalışan da, atıştırmalıklarını, kış aylarında, yemeklerle gerçekleştirmektedir. Ki yemek düzeninin bozulması da, metabolizmanın sağlıksız çalışmasına neden olmaktadır aslında.

Ailevi Problemler ve Yeme İlişkisi

Bir grup insanın ise, yemek yemek ya da gün içerisinde bir kaç kez atıştırmak için, çalışmaya ihtiyacı yok. Ailevi problemler de o kişilerin gün içerisinde sıkça yemek yemelerine neden olabilir.
Bir grup atıştırmayı seven insanın bahanesi ise oldukça ilginç: kilo almaları nedeniyle eski kıyafetlerinin içine sığamayanlar: ”nasıl olsa kilo aldım” diyerek daha fazla yemek yiyebiliyorlar.
Bizler de bu araştırma gruplarından bir tanesinde, zaman zaman mutlaka ki yer alıyoruz. Ve ister istemez yemek yemeyi düşünüyoruz… Gün içerisinde yemek yemeyi düşündüğümüz zamanların toplamı ise, tamıtamına, 1 saat 40 dakikamızı alıyor….

Stres Neden Yeme Duygusunu Kamçılar?
Bu kadar çok yemek yemeyi düşünmemizin nedeni ise uzmanlara göre, stresli olduğumuz zamanlarda çalışan hormonlarımızın, aynı zamanda iştahımızı açıyor olması. İştahımızın açılması ile düşen kan şekerimiz, acıktığımız duygusunu hissetmemize neden oluyor; ve yemek yemek istiyoruz. Araştırmayı yürüten uzmanlara göre bu durum gayet doğal, ancak yediğimiz şeylerin daha sağlıklı, ve daha az kalorili şeyler olması gerekiyor. Salataları ve meyve sularını, bu gibi durumlarda tercih etmemiz öneriliyor.
Top