Stres Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Stres Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Zamanında ve yerinde atılmış adımlar stresi kontrol etmede önemlidir.Hepimiz gün içinde bir şekilde stres yaşıyoruz.

Günümüz koşullarında sakin ve dingin kalmak gerçekten güç. Kalabalık da olsa otobüse binebilmek, uçağı kaçırmak, yanlış yola girmek ve yanlış araca binmek, ummadık yerde trafikle karşılaşmak, tam misafir gelecekken elektriklerin kesilmesi, çocukların okula bırakılacağı okuldan alınacağı saatleri ayarlamak, günlük stresler yaşatır.

İnsanoğlu olarak hayatta kalma ve anlamlı yaşama mücadelesi adına bu sıkıntılar ciddi problem teşkil etmez.

İnsan varlığını tehdit eden hastalıklar, eşler arası şiddetli geçimsizlik ya da ayrılık, iş veren baskısı ya da işsiz kalma, iflas etme gibi uzun vadede kişiyi daha çok etkileyen stres sebepleri de bulunur.

Bunlar, kişide gerginlik oluşturur, daha da ötesi hiç umulmadık hastalıklara yol açabilir.Stres karşısında kişilik yapısına bağlı olarak mücadele etme veya kaçma eğilimi gösterilir. Ruhsal dengeyi korumak için verilen bu tepki normaldir.

Kaçma eğiliminde bulunulurken sorunlar göz ardı ediliyorsa sonrası için daha büyük sıkıntılarla karşılaşılabilinir. Dolayısıyla zamanında ve yerinde atılmış adımlar stresi kontrol etmede önemlidir.

Eğer devamlı stresi tetikleyen durumlarla karşı karşıyaysanız ve bu kötü gidişe dur, demek istiyorsanız aşağıdaki önerilerimizi uygulayıp sizi rahatsız eden stresi yenebilirsiniz.

Sevdiğiniz akrabalarınızı, arkadaşlarınızı sık sık ziyaret edin. Tecrübe ehli, bilgili ve salih kimselerle her zaman irtibat halinde olun.

Durumu lehinize döndürebilirsiniz:Doğru Nefes alın. Stres anında kalp atışlarımız hızlanır ve nefesimiz sıklaşmaya başlar. Bu sebeple doğru nefes alıp vermeyi öğrenmek stresle mücadelede ilk adımdır. Doğru nefes şöyle alınır: Burundan yavaşça, sessizce nefes alınır ve aynı şekilde ağızdan ağır ağır verilir. Hızlı hızlı nefes almak hem vücûdu çok yorar hem de stresin kontrolünü güçleştirir.

Düzenli egzersiz yapın. Düzenli egzersiz yapmak stresle mücadelede etkili bir adımdır. Her gün düzenli olarak yürüyüş yapmak, haftada birkaç kez yüzmeye gitmek vs. gibi spor aktivitelerine katılmak bireyde rahatlatıcı etki bırakır. Ruh halinin olumluya yönelmesine katkı sağlar.
Hayata bakışınızı değiştirin. Hayatın güzelliklerine odaklanın; olumsuzluklarına değil. Hz. Peygamber (s.a.v) en zor anında bile bir ferahlatacak bir güzellik bulabilmiş ve sahabelerine de kötüye değil güzeli görmelerini tavsiye etmişlerdir.

Olumsuz cümleleri dile dahi getirmeyin. “Bunlar neden hep beni buluyor, neden hiçbir işim rast gitmiyor…” gibi insanı boğan cümlelerini, “hal çaresi için neler yapabilirim” le değiştirin.
Çözüme odaklanma becerinizi artırın. Hayatın artı ve eksilerin yaşandığı bir arena olduğunu unutmayın.

Zamanınızı doğru kullanın. Ertelemekten uzak durun. Sizden beklenen görevleri makul süresi içinde bitirin. İşlerinizi erteleyerek yığmayın. Bu hem sizi yıldırır hem de gereksiz stres yaşamanıza sebep olur. Bugünün işini yarına bırakanların halinin perişan olduğunu haber verir nice hikmet ehli zat
Öfke kontrolünü öğrenin. Sizi en çok öfkelendiren durumları bir yere yazın ve öfkelendiğinizde sizi rahatlatacak durumları da not edin. Ara ara stres ve öfke anında vereceğiniz tepkileri prova edin.
Top