Kortizol Yüksekliği Belirtileri

Kortizol Yüksekliği Belirtileri

Vücudumuzun çeşitli bölümlerinin doğru çalışması, sağlıklı büyüme, gelişim ve yenilenme için gerekli olan hormonların az ya da çok üretilmesi bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Böbrek üstü bezleri tarafından salgılanan kortizol kan içinde bulunur ve bağışıklık sisteminden, kan şekeri düzeyine, kasların gücünden kan basıncına kadar pek çok noktada etkisini gösterir. Kortizol seviyesi genellikle stres ya da hastalığa bağlı olarak yükselebilir. Kortizol yüksekliği durumunda fiziksel, ruhsal sorunlar yaşama ihtimali artmaktadır.

Kortizol vücudun tuz ve su oranını ayarlamada olduğu gibi alınan potasyum, protein ve yağların kullanılmasında da önemli bir rol oynamaktadır. Kortizol yüksekliği belirtileri arasında en sık rastlanan ve gözle görüleni bel çevresinde oluşan yağlanmadır. Kilo alma sırt bölgesinde de görülebilir. Bağışıklık sistemini de olumsuz etkileyen kortizol yüksekliği kişiyi hastalıklara karşı daha savunmasız duruma getirebilir.

Kortizolun normalden çok üretildiği durumlarda cilt yaralanmalar, zedelenmelerden sonra kendini daha uzun sürede toparlar. Yaşın cilde etkileri daha hızlı ve çok olarak görülebilir. Kortizol yükseldiğinde kalsiyum kemiklerden alınıp yine kana karışarak kemik zayıflığı gibi sorunlar yaşanabilir. Ağız kuruluğu ve susuzluk gibi belirtiler görülebilir. Yüksek tansiyon ve yüksek şeker yine kortizolun yüksek olduğuna işaret edebilir.

Bunlar dışında görülen belirtiler arasında sürekli yorgunluk hali, ciltte bölgesel pigmentasyon, çatlaklar oluşması sayılmaktadır.

Başta da söylediğimiz gibi kortizol hormonunun yüksek seviyelerde olması sadece fiziksel değil ruhsal sorunlara da yol açabilmektedir. Bu sorunlar arasında kaygı, paranoya, panik atak, sosyal fobi ve öfke patlamaları sayılabilir. Sürekli bir asabiyet hali yaşanabilir.
Top