Trafik ve Stres

Trafik ve Stres

Trafik; araçlar, insanlar ve çevre gibi birbirini bütünleyen koşulların bir araya gelmesinden oluşan ve bu koşulların herhangi birinde meydana gelebilecek değişikliklerden de etkilenen bir kavramdır. Büyükşehirlerde yaşayanların en büyük sorunlarından biri olan trafik stresi, ruhsal sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Birçok hastalığa neden olan ve zaman zaman trafikte doruğa çıkan stres günlük hayatımızda ve bilimsel alanda çok yaygın olarak kullanılan bir kavramdır. İnsanların trafik dahilinde yaşadıkları stres sadece araç kullanırken değil araçlarını rahatlıkla bırakabilecekleri bir park alanı arayışı içerisindeyken de fazlasıyla oluşur ve bazen kişiler araçlarını park ettikten sonra bile bu stresi yaşamaya devam eder.

Stres kavramı, insanda zorlanmaya neden olan, uyum ve dengeyi bozan, fiziksel, çevresel, ruhsal, toplumsal ve psiko-sosyal etkenleri, organizmada bu etkenlere karşı gelişen olumsuz değişiklikler ve tepkileri anlatmak için kullanılır. Strese neden olabilecek zorlayıcı etkenlerden biri de hayatımızın içinde bir çevresel koşul olarak yer alan, trafik sorunudur. Bir taraftan sayısı ve hızı artan araçlar yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası olurken diğer taraftan özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için sabah ve akşam saatlerinde yoğunlaşan trafik ve buna ek olarak yaşanan park sorunları, insanların stresle yüklü olarak işlerine ve evlerine gitmelerine neden olmaktadır.

İnsanların trafikte yaşadıkları stresin birden çok sebebi vardır. Ani ve sinyalsiz şerit değiştirmeler, birinin sizi yolunuzda giderken bir şekilde engellemesi, bir anda tıkanan yollar, acil bir işiniz varken dakikalarca aracınızı park edecek bir yer bulamamak gibi sorunlar herkesin başına gelebildiği gibi sizin de yaşayabileceğiniz durumlardandır. Böyle bir durumda içinizden ilk gelen korna çalmak, hızınızı artırmak veya kötü sözlerin havada uçuşması, aşırı sinir ve hatta öfke olabilmektedir.

Özellikle sürücülerin gitmeleri gereken yere geç kalmaları, trafikte yaşadıkları stresi artırmaktadır. Yolda meydana gelen beklenmedik tıkanıklıklar engellenmişlik hislerini yoğunlaştırırken, üstüne geçici olarak kullanıma açılan veya kapatılan yollar, hatalı şerit değiştirmeler ve yanlış dönüşler de eklenince bazı sürücüler aşırı derecede agresifleşebilir. Yorgun ve sinirliyken, yakın mesafeden takip edilmek bile sürücülerde öfkelenmeye neden olabilir. Bazı sürücüler bu tür durumlara karşı daha az toleranslı olduklarından araçlarını daha agresif kullanmakta ve daha kolay hata yapabilmektedirler. Bu tür durumlarda sürücü davranışlarının kişisel algılanmaması ve soğukkanlılığın koruması önemlidir.

Büyük şehirlerdeki insanların trafikle ilgili yaşadıkları en büyük problemlerden bir diğeri ise şüphesiz ki park sorunudur. Park yeri bulamama ya da işlevsel olmayan park yerlerinde yaşanan sıkıntılar kişilerin trafik içinde maruz kaldıkları stresi daha da çok arttırabilmektedir.

Gelişmiş ülkelerin oluşturdukları park sistemlerinin son derece düzenli ve insanların hayatlarını kolaylaştıran tarzda olduklarını görmekteyiz. Oysa bizim ülkemizde insanlar tarafından sürekli bir park sorunu şikâyeti dile getirilmekte. Hâlbuki bu noktada bir takım bilgi eksikliklerimizin ve modern şehir hayatının gerekliliklerini yerine getirmeme hususundaki ısrarlarımızın bizleri sıkıntıya soktuğunu görmezden geliyoruz.

İstanbul gibi son derece kalabalık bir metropolde yaşayan insanların, oluşturulan ya da oluşturulmaya çalışılan bazı sistemleri öğrenmek ve kullanmak hususunda daha hassas davranmaları tüm şehri etkileyecek modern bir yaklaşım olacaktır.

Toplu taşıma araçlarını kullanmaya çalışmak, trafik sorunu olan bir şehirde tercih edilebilecek en modern davranışlardan biri olsa gerek. En azından yoğun olan bölgeleri toplu taşıma araçlarıyla geçmek bile bu güzel şehir yapılabilecek iyiliklerden birisidir. Üstelik bu yolu tercih etmeyi düşünenler için Park Et Devam Et Noktaları biçilmiş kaftan gibi. İnsanın evinin kapısından kendi aracıyla çıkması, sonra güvenli bir noktaya aracını park edip yoğun bir trafikle boğuşmak ve stres yaşamak yerine toplu taşım araçlarını kullanarak hem zaman kazanması hem de ruh sağlığını koruması bilinçli yaklaşımın ta kendisidir.

Ulaşımı hayatımızdan çıkarıp atamayacağımız için araç trafiğini ve trafikte yaşanan stresle nasıl başa çıkılacağını öğrenmemizde yarar var.
Top