Stresi Güce Çevirin

Stresi Güce Çevirin

Hepimiz stresin insan sağlığı için ne kadar olumsuz bir durum olduğunu duyarak ve öğrenerek yetiştik. Günlük hayatın içinde bu kelimeyi rahatça kullanarak, en olumsuz anlarda bile stresin arkasına saklandık. Sandık ki stres altında her şey ters gidecek, kötü olacak. Peki ya böyle değilse? Ya stres faydalı ve kontrol edebileceğimiz bir duyguysa? Strese farklı bir pencereden bakan Serap Duygulu, “Stresine Sahip Çık!” adlı kitabında bu sorulara cevap veriyor.

Yazar Serap Duygulu, “Stres motivasyonun en önemli itici gücüdür” teorisiyle stressiz bir yaşam arzu etme tabusunu yerle bir ediyor. “Ne kadar az stres, o kadar çok mutluluk” gibi hakim bir düşünceyle olabildiğince az çalışmak isteyerek aslında yanlış bir yol mu izliyoruz?”

Serap Duygulu bu soruların cevabını, “Stresine Sahip Çık” adlı kitabında, çarpıcı örneklerle veriyor. Hayatın içinde Olumlu Stres ve Olumsuz Stres olduğunu Serap Duygulu’nun kitabından öğreniyoruz.
Hayat Yayınları’ndan çıkan kitabında Duygulu, stres durumlarını nasıl kontrol altına alabileceğimizi ve olumlu bir güce nasıl dönüştürebileceğimizi sade ve okunur bir dille anlatıyor.

STRES ALTINDA OLDUĞUNUZU NASIL ANLARSINIZ?

Serap Duygulu, gereğinden fazla stres altında olan bir insanın bedeninin verdiği uyarıların bazılarını şu şekilde sıralıyor:

• Genel olarak daha kolay sinirlenirsiniz. Küçük ve önemsiz olaylara bile abartılı sert tepkiler veririsiniz.

• Uyku düzeniniz değişir ve bozulur.

• Giderek kendinizi daha yorgun, huzursuz ve mutsuz hissedersiniz.

• Özellikle yetersizlik duygusunu ileri derecede hissetmeye başlarsınız.

STRES HAFIZAYI VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Öte yandan kitabında bilimsel araştırmalara da yer veren Serap Duygulu kitabının bir bölümünde şu araştırmalara da yer veriyor:

“New York Buffalo Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre stres, kortizon hormonu salgılanmasını arttırarak öğrenmeyi kolaylaştırıp, hafızayı güçlendiriyor. Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan bir başka araştırmanın sonuçlarına göre ise, hafif stres yaşayan kadınların dünyaya getirdikleri bebekler, normalden daha fazla gelişmiş olarak doğuyorlar ve dil becerileri daha gelişmiş oluyor.

Stanford Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, stres bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve stres arttığında vücudun enfeksiyonla mücadelede daha başarılı olduğu görülüyor.

Teksas Üniversitesi’nin araştırmasına göre, stres, salgılanan Oksitosin hormonunu artırıyor. Bu da kişinin korktuğu zaman yakınındaki kişiye kendisini daha yakın hissettiğini gösteriyor.

Northumbria Üniversitesi’nden doktorlar, stres eksikliğinin kişinin kendisini boşlukta hissetmesine yol açabildiğini söylüyorlar. Hayatlarında sürekli bir işle meşgul olan insanların, stres azaldığında kendilerini kötü hissettiklerini belirtiyorlar.

Bütün bu araştırma sonuçlarına bakıldığında stres, dozu iyi ayarlanması koşuluyla, vücudumuz için olmazsa olmaz bir duygu durumudur.”

Yıllardır çok sayıda seminer ve konferansa imza atan, dergilerde ve web sitelerinde köşe yazarlığı yapan Serap Duygulu, “Stresine Sahip Çık” ile başarının yolunun stresten geçtiğini çok güzel bir üslupla dile getiriyor. Herkesin hayatında uygulayabileceği çözüm önerileri getiriyor.

Bu eseri okuduğunuzda sizler de stresten kaçmanın yollarını aramak yerine, “stresinize sahip çıkıp” onu yönetebileceksiniz.
Top