Ebeveynlerde Sınav Stresi

Ebeveynlerde Sınav Stresi

Öğrencilerimizin en sıkıntılı olduğu dönemlerde sınavlara girdiklerini düşünürsek, her durumda onların yanında olmalı, onların dalgalı sularda kalmadan dinlenecekleri birer liman olmalıyız. Evlerin birer rahatlama merkezi olması oldukça önemlidir. Evlerimiz öğrencilerin ders durumlarının sorgulandığı mekânlar olmaktan çıkarılmalıdır. Bu durumdan hareketle aileler nasıl bir yaklaşım içinde olmalıdır?

Kaygı bireyler arasında geçişi en kolay duygulardan bir tanesidir. Bulaşıcıdır! Çocuklarımızın sınavlardan duydukları kaygıları yeterli düzeyde tutmak istiyorsak; aile olarak sınava karşı duruşumuzu gözden geçirmeliyiz. Sınava dair verdiğimiz mesajları mutlaka güncellemeli belki de değiştirmeliyiz. Unutulmamalıdır ki evde sınava hazırlanan bir birey varsa sadece o sınava girmemektedir. Yani sınava hazırlık bir aile strateji olarak değerlendirilmeli ve bu anlamda bir yoğunlaşma yaşanmalıdır. Bunu şekillendirmek içinde bir “aile toplantısı” trafiği düzenlenmeli ve ortak kararlar alınıp uygulanmalıdır.

Sınava giren öğrencimizin bir ergen olduğunu düşünürsek, bu dönemde ona ne kadar destek olursak yerini bulacağını düşünebiliriz. Üniversite sınavına girecek öğrencilerin gençliğin başlangıç dönemini yaşadığını düşünürsek ne kadar önemli bir tespit yaptığımız ortaya çıkacaktır. Gençlik çağının önemli sorunlarını ele alacak olursak; kişilik yapısının oturmaya başlaması onu bazen tanıyıp bazen tanıyamamamız çok önemlidir. Farklı tepkileri zaman zaman ortaya koyuyor olması bizim daha dikkatli olmamızı gerektirecektir.

Sözün özü iletişim içerisinde olduğumuz bire yaşadıkları ve yaşayacakları ile önemli bir dönemeçten geçtiğini bilirse veya bilirsek süreci daha az sorunla atlatmış olur. Kıymetli velilerimize bu süreçte başarılar dileriz. Karşılattıkları problemleri bizlerle paylaşırlarda mutlaka destek olmaya çalışacağız.
Top