Sınav Stresini Azaltmada Ebeveynler Neler Yapmalı?

Sınav Stresini Azaltmada Ebeveynler Neler Yapmalı?

Belli bir seviyede olduktan sonra sınav kaygısı, bireylerin hedeflerine ulaşmak için olağan ve doğru bir duygu ve düşüncedir. Bununla birlikte ailelerin değişik yönlendirmeleri öğrencilerin derslerden uzaklaşmaları sonucunu doğurmaktadır. Burada ailelere dikkatli olmalarını ve aşağıdaki ifadeleri mümkünse kullanmamaları öneririz

“Sen başarırsın biz sana güveniyoruz”, “Senin için çalıştık didindik, saçımı süpürge ettim. Bunları sakın unutmayasın.” “Unutma bundan sonra sıra sende” “Biz bize düşenleri yapıyoruz, dershane dedin dershane, doküman dedin doküman, daha ne yapalım.” Şeklindeki fedakârlık içeriklikli cümleler aksi sonuç doğurma ihtimalini bünyede barındırmaktadır.

Öğrencilerdeki sınav kaygısını bir korkuya dönüştürmemek için dikkat edilmesi gereken konular üzerinde durmanın ailelere faydalı olacağını düşünüyorum. Nelerin yapılmaması veya denilmemesinin söylemek biz eğitimciler olarak tercih edilen kolay yoldur. Bunun yanına mutlaka yapılması gerekenleri de eklemek zorundayız. Sınav kaygısı, sınav girecek her öğrencinin ortalama düzeyde yeterli kaygı olarak hissetmesi gereken bir kaygı derecesidir.

Hiçbir şey çocuğunuzun ruhsal ve bedensel sağlığından daha önemli değildir. Kesinlikle mutlu olamayan bir çocuk başarılı da olamaz. Bu nedenle sınav öncesi ve sonrası her dönemde çocuğunuzun yanında olun. Onu ne kadar sevdiğinizi ona her zaman hissettirin. Sınava hazırlık döneminde onun için yaptığınız maddi manevi tüm desteği, onu sevdiğiniz için yaptığınızı, kazanmasından ziyade onun çaba göstermesinin ve elinden geleni yapmasının sizin için daha önemli olduğunu mutlaka belirtin. Çocuğunuza başarıya adım adım ulaşıldığını, bunun bir maraton olduğunu hatırlatın. Herkes gibi onun da performansının zaman zaman düşebileceğini unutmayın. Bu gibi dönemlerde onu motive edip yüreklendirin. Bilgi eksikliği olan konuları vakit geçirmeden tespit edin ve gerekli olan önlemleri alın. Kaygıyla baş edemediğini görürseniz profesyonel destek almaktan kaçınmayın. Çoğunuzu iyi gözlemleyin, ruhsal bir sıkıntı yaşıyorsa, dikkat ve öğrenme sorunları yaşıyorsa bunların sebebini ve çözümünü bulmaya çalışın.
Top