Stres Panik Atağa Davetiye Çıkarıyor!

Stres Panik Atağa Davetiye Çıkarıyor!

Şiddetli ve nedensiz korku, iç sıkıntısı,halsizlik, hızlı nefes alıp verme, kalp çarpıntısı gibi belirtilerle kendini gösteren panik atak kişinin yaşam kalitesini düşürüyor.

Genellikle panik atak aşırı derecede yüksek seviyelere ulaşan kaygı ve stres nedeniyle meydana gelir. Ortada görünür bir neden olmamasına rağmen gelişen, çok yoğun bir korku hissidir. Panik atak nöbetleri oldukça korkutucu olabilir, öyle ki bu ataklar sırasında kontrolünüzü kaybettiğinizi, kalp krizi veya beyin kanaması geçirdiğinizi ya da öleceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak panik atak nöbeti sırasında bu korku hissinin yanı sıra terleme, çarpıntı gibi fiziksel belirtiler de yaşanabilir. Hemen herkes bir panik atak geçirme riskiyle karşı karşıyadır diyebiliriz. Herhangi bir kaygı bozukluğu şikayeti olmayan kişilerde ise panik atak ancak kaygıya neden olan bir olayın, bir durumun tetiklemesiyle görülecektir.

Panik atak, görünürde açık bir tetikleyici olmadan aniden ve hiçbir uyarı vermeden ortaya çıkabilir. Her ne kadar bir panik atak krizi rastgele ortaya çıkıyormuş gibi görünse de aslında bu atakların tehlikeye karşı insanın evrimsel cevabı olduğu söylenebilir. Bir panik atak nöbetinin insan yaşamındaki en endişe verici, en korkutucu ve en sıkıntılı deneyimlerden biri olduğu söylenir. Tam olarak nedeni açıklanamamakla birlikte kadınlarda panik atak şikayetine erkeklere oranla daha çok rastlanır.

Bazı panik ataklar bedensel nedenlerle de meydana gelebilir. Ancak çoğu panik atağın nedeni psikolojiktir. Özellikle kişiyi derinden ilgilendiren duygusal konular, kararsızlıklar, değişen şartların sürekli heyecan yaratması, ciddi mali ve iş yaşamı ile ilgili sorunlar, eş ya da sevgili tarafından terk edilme korkuları panik atağı başlatabiliyor. Ancak çoğu kişi başlangıçta panik atağı ile bu nedenler arasında bağ kuramaz. Biz tedaviye başlarız, psikolojik nedenler bazen de şikayetler hafifledikten sonra tam olarak gün ışığına çıkar. Bu hastanın orta vadede problemden tamamen kurtulması için önemlidir.

Stresli işlerde çalışanlar, hayatının bir döneminde büyük kararlar almak zorunda kalıp sıkıntı yaşayanlar bu hastalığa daha eğilimli olabilir. Panik atak toplumda yüzde 3-4 oranında görülüyor ama depresyonda olduğu gibi kadınlarda daha sık görülüyor diyemiyoruz. Erkeklerde de aynı oranda görülebiliyor.
Top